opc_loader

Steenstrippen zijn gezaagde versies van gevelstenen en zijn geschikt zowel voor nieuwbouw en renovatie.

Met een dikte van slechts van 18 tot 22 millimeter zijn steenstrippen ideaal om te plaatsen. Het is ook eenvoudiger om uit te voeren dan gewoon metselwerk met gewone gevelstenen van 90 mm breedte.

Steenstrippen kunnen ook als kopsteen of streksteen geleverd worden.

Als een gevel volledig bezet is met steenstrippen dan is deze ook niet meer te onderscheiden van een muur die uit volle bakstenen opgebouwd is. 


Daarnaast worden de steenstrippen vaak gebruikt voor het bezetten van een plafond in stenen. De steenstrippen zijn lichter en het visuele aspect blijft onveranderd. Dit zorgt voor een makkelijkere plaatsing.

Pro’s en contra’s van steenstrippen.

De voordelen :

  • Ruimtebesparend en lichter
  • Goedkoper in uitvoering in vgl. met een volle baksteenmuur
  • Energiebesparend in combinatie met isolatie 
  • Esthetisch en duurzaam
  • Eenvoudig uit te voeren zonder vakkennis evt. met begeleiding
  • Niet te onderscheiden van een volle baksteenmuur
  • Vertrouwde baksteenkwaliteit Benor en CE gekeurd
  • Water- en winddicht, toch waterdampdoorlaatbaar

 De nadelen :

  • Is duurder dan gevelbepleistering met uitzondering door Doe Het zelf

Hoe plaatst u steenstrippen?
Mits de juiste voorbereiding en het gebruik van een geschikte mortellijm kunt u steenstrippen op vrijwel elke ondergrond plaatsen. 

1.De ondergrond voorbereiden
Start zeker op een vlakke ondergrond en pak eventuele oneffenheden en gebreken in de gevel vooraf aan.

Meestal kunt u ruwe oppervlakken zoals baksteen of cementbepleistering uitvlakken met een egalisatiemortel. Zorg voor een propere, stof- en vetvrije ondergrond door de gevel met een harde borstel te schrobben. Zo schuurt u meteen ook eventueel mos weg. 

2.Een grondlaag aanbrengen.
Breng een grondlaag of primer aan. Deze zorgt voor een betere hechting van de lijm en dus een hogere duurzaamheid van de gevelbekleding. 

3.De lagenmaat.
Breng een lagenmaatprofiel aan.  Houd bij de maataanduiding rekening met de gewenste voegbreedte. De lagenmaat is dan gelijk aan de gemiddelde hoogte van de steenstrippen vermeerderd met de voegbreedte. De gemiddelde steenstriphoogte kan bepaald worden door tien strippen, willekeurig uit de levering genomen, boven elkaar te plaatsen, te meten en deze afstand te delen door 10. 

4.De steenstrippen verlijmen.
Strijk met een getande lijmkam een laag mortellijm op de ondergrond. Kies de grootte van het uitgestreken vlak in functie van de werktijd van de mortellijm en zorg voor een dikte van een halve centimeter, tenzij anders vermeld in de instructies van de fabrikant. Nu kan u de eerste laag strippen plaatsen. Begin eventueel eerst met de hoekstrippen. Verwerk de strippen steeds stofvrij en met de vlakke achterzijde naar de gevel. Let ook op de vochtigheid van de steenstrippen. Natte strippen laten zich moeilijker verwerken of met lijm hechten. Druk de steenstrippen met een schuivende beweging in de lijm. Zorg voor een vullingsgraad van vrijwel 100% om vorstschade te vermijden. Bij moeilijk hechtende ondergronden of afhankelijk van het type lijm, is het soms aangeraden ook lijm te voorzien op de streenstrippen zelf. 

5.Voegen.
Eens alle steenstrippen zijn geplaatst en de mortellijm volledig is verhard, kunt u met het voegen beginnen. Vul alle voegen volledig en druk het voegmiddel goed aan. Zorg opnieuw voor een stof- en vuilvrij oppervlak. Voeg nooit bij een te droge of te natte gevel. Vermijd mogelijke kleurverschillen in het voegwerk door wisselende weersomstandigheden. 


Districon bvba
Pieter Pourbusstraat 9 / 1
8000 Brugge
Belgium
laragroupcom@gmail.com
IBAN: BE37001634035728
KvK: BE0462449379
Btw: BE0462449379

Contact

*
Beveiligingscode
CAPTCHA Image
Ik kan de beveiligingscode niet goed zien